Производители

Последвайте ни във Facebook

Бюлетин

Видове пелени за многократна употреба или как да изберем?

Основните видове многократни пелени са следните:

Всичко в едно/ в две

Принципът и идеята на този тип пелени е да са максимално лесни и удобни за използване. Както подсказва и името, пелената обикновено е напълно готова за слагане, без предварително сгъване, слагане на подложки и т.н., т.е. максимално е улеснено използването им – слагат се и се махат без допълнителни усилия, както и еднократните пелени. В последно време на пазара има пелени, които се предлагат от производителите като „всичко в едно”, но реално са по-скоро „всичко в две”, тъй като все пак има част от пелената, която се отделя или разгъва, обикновено за по-лесно пране и сушене.

В Зеленото Драконче предлагаме многократни пелени "всичко в едно" на следните марки: Pop-in и новата версия Pop-in V2Bambino Mio и Bambinex.

Предимства:

  • Лесна употреба – слагат се и се махат без допълнителни усилия, както и еднократните пелени.


Недостатъци:

  • Обикновено съхнат по-бавно, освен, ако подложката не се отделя;
  • В класическия вариант няма опция за смяна или добавяне на допълнителни подложки. Повечето пелени вот този тип в последно време ги правят с махаща се подложка;
  • По-скъп вариант;


Пелени-джоб

Пелените от типа „джоб” представляват гащички с непромокаемо покритие, върху които е пришит плат (обикновено от типа на полара), които държи сухо на бебето. Платът е пришит по такъв начин, че остава джоб, в който се слагат попиващите подложки. При почти всички пелени джобът е отзад.  

В Зеленото Драконче предлагаме многократни пелени джоб на следните марки: Little Lamb - пелени-джоб универсален размер.

Предимства:

  • Държат сухо на дупето;
  • Родителят може да прецени колко и какви подложки да сложи;
  • Съхнат бързо;


Недостатъци:

  • При поставянето на подложките в началото докато се свикне;


Хибридни пелени

Хибридните пелени обикновено са произлези от типа „всичко в едно”, но при различните видове има различен начин на прикрепяне на подложката към основната пелена, обикновено се прикчата с копчета.

Вътрешни пелени и непромокаеми гащички

Вътрешните пелени (fitted/ shaped) са с формата на гащички, които се закопчават с лепенки или копчета. Използват се различни материи  - бамбук, органичен памук, конопени, поларени и др. Те нямат непромокаемо покритие и затова се използват с непромокаеми гащички, които се слагат върху тях и които предпазват дрехите на бебето от намокряне и зацапване.

При смяна се маха само вътрешната част, освен ако не са намокрени или изцапани и външните гащички, разбира се. На 3-5 вътрешни пелени е необходим 1 чифт непромокаеми гащички.

В Зеленото Драконче предлагаме вътрешни бамбукови пелени на следните марки: Lollipop, Bambinex.

Непромокаемите гащички са с формата на гащички, които се закопчават с лепенки или копчета. Те се използват заедно с вътрешните пелени, тензух, бархет, прифолд. Слагат се върху вътрешните пелени и дрехите на бебето от намокряне и зацапване.

В Зеленото Драконче предлагаме непромокаеми гащички на следните марки: Lollipop, Bambinex, Bambino Mio.

Тензух/бархет и непромокаеми гащички

Комбинацията от тензух или бархет като попиващи подложки заедно с непромокаеми гащички е икономичен вариант за използване на алтернатива на еднократните пелени.

Прифолд /Prefold/ и непромокаеми гащички

Прифолд /Prefold/ е предварително пришит на няколко слоя  плат (памук, бамбук, коноп), като по-средата са повече слове. Може да се сгъне като гащички (като се закрепя със специални щипки nippa nappys) или може да се сгъне на правоъгълник и да се сложи между крачетата на бебето. Използват се задно с непромокаеми гащички.

В Зеленото Драконче предлагаме прифолд /Prefold/ на следните марки:  Bambino Mio.

Вместо непромокаеми гащички, могат да се използват и вълнени гащички.

Вълнените гащички имат свойството да задържат влагата, да държат топло през зимата и да не запарват през лятото.

Видове подложки

Попиващи подложки

Това са подложките, които се слагат в пелените-джоб или по желание и в другите пелени. Абсорбиращата способност зависи от материята, смята се, че е в следната последователност, като най-попиващи са конопените, следвани от бамбуковите, памучните и най-накрая микрофибърните подложки. Скоростта на попиване е в обратния ред, т.е. колко бързо подложката може да поеме по-голямо количество течност.  Микрофибърните подложки не трябва да докосват бебешката кожа, тъй като я изсушават.

Предпазващи подложки – държащи сухо (stay dry liners )или предпазвайки пелената от изцапване - Little Lamb

Хартиени подложки - предпазват пелените от зацапване

Допълнителни аксесоари за многократни пелени

Кофа за съхранение на мръсни пелени

Мрежичка за кофа за пелени - пълната мрежичка се изважда от кофата и се поставя в пералнята

Торбички за съхранение на мръсни пелени - удобни са за навън.

Дезинфектант за многократни пелени - антибактериално дезинфекционно средство за пелени, което почиства, дезинфикцира, освежава и ароматизира пелените за многократна употреба дори и при ниски температури

Масло от чаено дърво - естествен начин за дезинфекциране на многократните пелени.

Протектор за столче

Постелки за повиване


Пелени универсален размер или пелени с размери?

Пелени универсален размер – основни характеристики:

-          Използват се от раждането до приучване на гърне (birth to potty). Въпреки това може да са големи и обемни на по-малките бебета в началото. Обикновено стават на бебета около 3,5 кг, но пак зависи от структурата на бебето.

-          Купуват се един път, т.е.не е необходимо да се купуват нови пелени с израстването на бебето;

-          Размерите се нагласяват – за дълбочина - с няколко реда копчета отпред или с ластичета околко крачетата и кръста (Charlie Banana). Ширината около кръста се регулира с лепенки или копчета

Пелени с размери – основни характеристики:

-          Предимство е, че обикновено пасват много по-добре отколкото едноразмерните пелени, особено на по-малки бебета. При пелените Pop`n`gro, например,е предложен т.нар. “размер в размера”, за още по-добро наоасване на размера.

-          Недостатък е, че с израстване на бебето е необходимо закупуването на нов комплект пелени. Обикновено са в 2 размера – от раждането до 8-9кг и  от 8-9кг до приучване към гърне.