Производители

Последвайте ни във Facebook

Бюлетин

Мога ли да започна от самото начало да използвам многократни пелени? Подходящи ли са за новородени бебета?

Да, многократните пелени могат да се използват още с раждането на бебето. Повечето пелени универсален размер са малко големи и обемни в началото, но зависи от размера и структурата на бебето.

Колко броя пелени за многократна употреба ще са ми нужни?

Смята се, че ако използвате само многократни пелени, са необходими  минимум 10-12 пелени, при положение, че се перат всеки ден. С цел оптимално ползване на пералнята е хубаво да имате повече пелени, за да не се пуска празна пералня или всеки ден. Т.е. оптималният брой пелени е между 15 и 20 бр., в зависимост от възрастта на бебето (в началото бебетата пишкат и акат по-често) или съчетанието с ЕБХ (естествена бебешка хигиена).

Как да съхранявам многократните пелени?

В кофа с капак, не е необходимо да се накисват. Пелените за многократна употреба трябва да са почистени от твърдите частици и при необходимост да се изплакнат или леко заперат.

Как да пера многократните пелени?

Според инструкциите на производителя. Обикновено на 40 или 60 градуса, но има някои пелени, за които препоръката е дори 30 градуса. Трябва да четете инструкциите, особено за пелените с непромокаемо покритие (всичко в едно, джобове или непромокаеми гащички), тъй като може да се наруши този защитен слой. От препарата за пране се слага около 1/2 или 1/4 от нормалното количество препарат. Не се използва омекотител, тъй като намалява попиващата способност на пелените. Препаратът трябва да е без ензими, избелители.

Био перилните препарати, които предлагаме може да видите тук

За дезинфекция на пелените може да се използва масло от чаено дърво или дезинфектант за пелени.

Защо да избера многократни пелени?

Причините, поради които родителите избират многократните пелени са много и разнообразни:

  • По-екологично е - времето за разграждане на еднократните пелени е голямо, по-малко боклук и т.н.
  • Просто са много по-красиви от еднаквите еднократни пелени
  • От финансова гледна точка
  • По-щадящи към бебето - алергии, обриви, подсичане